מרגישים שהמילים נתקעות? כבר לא זוכרים מספרי טלפון בעל פה? השמות של אנשים אהובים חומקים מהזיכרון? עמוק בלב חוששים שאתם מפתחים אלצהיימר?
אתם לא לבד. החשש הזה מקנן בלב של כל אחד שחוצה את גיל 50 ומרגיש ירידה ביכולות הקוגניטיביות שלו. הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות!
המוח מתעייף?
הגיל עושה את שלו. המוח, ככל איבר אחר בגוף, עובר תהליכי התבגרות ושחיקה עם השנים. הזיכרון פחות טוב, שליפת המידע כבר לא כל כך מהירה וזמני הריכוז מתקצרים. כמובן שהחשש הגדול של כולנו הוא ממחלות כגון דמנציה ואלצהיימר. אולם, בניגוד למה שסבורים, לא מדובר בגזירת גורל ובדיוק כמו שהולכים לחדר כושר כדי לשמור על השרירים, אפשר ללכת לחדר כושר למוח כדי לאמן…. נכון, את המוח!
זה לא רק כדאי, זה הכרחי. רבים סבורים שצריך רק לקרוא או לפתור תשבצים ואין ספק שזה מומלץ, אבל לא מספיק. כדי להתמודד עם דמנציה ובעיות זיכרון צריך לאמן את המוח בצורה מסודרת תחת הדרכה מקצועית.
לדברי פרופ’ ירון ריבר, מנהל המחלקה הנוירולוגית בהלל יפה, המוח הוא איבר גמיש והוא מגיב מצוין לאימון: “אם מקפידים לאמן אותו במסגרת מסודרת התוצאות תגענה במהירות. אין ספק, זה עובד!”
ירידה ביכולות הקוגניטיביות עם השנים
האיבר המופלא הזה הוא מרכז השליטה של הגוף שלנו. הוא מחליט מתי אנחנו רעבים או עייפים, הוא זה שאחראי על הזזת הידיים והרגליים שלנו וכמובן על פענוח המידע שמגיע דרך החושים שלנו.
כן… כן… תפקיד לא פשוט ועבודה קשה ושוחקת לאורך הרבה שנים. אין פלא שלקראת גילאי 50-60-70 המוח מתעייף וכמו שבגילאים הללו יורדות היכולות הגופניות, גם היכולות של המוח יורדות ומתחילים להרגיש “שהמוח מזייף”:
- כבר לא זוכרים מספרי טלפון בע”פ.
- מתבלבלים בין שמות של אנשים.
- לא זוכרים קביעות שקבענו.
- יודעים את המילה אבל… היא נשארת תקועה ולא מצליחים לשלוף אותה.
וכמובן, עם הבעיות עולות החששות. האם אני מתחיל לפתח דמנציה? האם אני עובר תהליכי אלצהיימר בלתי הפיכים? לקראת מה אני הולך? אם אני כבר מרגיש פחות מפוקס, אפשר לשנות את זה? אפשר בכלל למנוע דמנציה?
רוצים להתנסות ללא עלות באימון כושר למוח? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם
איך עוזר אימון למוח למניעה ודחייה של דמנציה ואלצהיימר?
אימון למוח לדחיית דמנציה ואלצהיימר כולל עבודה בקבוצה, בחדרים שהותאמו במיוחד לאימון מוח, מול מסכי מחשב ותחת הדרכה מקצועית. בהתחלה עוברים המתאמנים אבחון מסודר כדי לדעת מהם התחומים הקוגניטיביים שיש לחזק ובהתאם לתוצאות נבנית תוכנית אימונים אישית ומסודרת עם רמת קושי עולה.
“חודשיים אחרי שהתחלתי להתאמן, קרו לי שני דברים מדהימים! הראשון, התחלתי להרגיש חדה ומפוקסת. השני, התמכרתי לאימונים המהנים. מאז אני משלבת את אימון המוח עם שגרת הספורט שלי”, כך מדווחת אליזה, מתאמנת בת 55.
גם אלי גל מסביר כי הקים את רשת חדרי הכושר למוח “בריינטריין” אחרי שהרגיש ירידה ביכולות שלו עצמו. “אפשר בהחלט להתחיל להתאמן כבר בגיל 30, אבל אנחנו רואים בעיקר בני 40+ שמבינים עד כמה חשוב לשמר את היכולות הקוגניטיביות כדי למנוע התדרדרות בעתיד”.
האם זה מוכח?
בוודאי. מחקר מקיף התבצע לאחרונה על קרוב ל-3000 איש בגילאי 65+ ברחבי ארה”ב ומצא ממצאים מובהקים וחד משמעיים: משתתפי קבוצות שעברו אימון מוח בעזרת תוכנות מחשב, פיתחו 50% פחות תופעות של דמנציה ואלצהיימר, לעומת אחרים שלא התאמנו.
הממצא כל כך משכנע עד כי איגוד האלצהיימר מסר דברים אלה: “איגוד האלצהיימר סבור כי יש ראיות חזקות מספיק כדי להסיק שלמידה ואימון קוגניטיבי לאורך החיים, עשויים להפחית את הסיכוי לירידה קוגניטיבית ולדמנציה”.
גם מחקרים אחרים תומכים בממצא ומעידים כי אף אימון מועט יכול לדחות הופעה של דמנציה וגם לשפר בעיות זיכרון קיימות.
אז מה עושים?
“אני מבין את החשש של אנשים ואת הרצון שלהם להתנסות באימון, זו הסיבה שהחלטתי לאפשר התנסות בחינם”, מספר אלי גל, מייסד בריינטריין. “אנחנו מזמינים את בני כל הגילאים, גם צעירים בני 30, להגיע להתנסות ולראות אם זה מתאים להם.”
הסניפים של בריינטריין ממוקמים באזור המרכז: רעננה, רמת אביב-תל אביב, רחובות, קרית אונו ובאר שבע והעבודה נערכת בקבוצות, בתנאים נוחים, תחת הדרכה ובאווירה כיפית ולא מחייבת.