האם ארה"ב תאסור על עובדי DeepSeek לנסוע למדינות זרות?

בעקבות חששות ביטחוניים, הממשל האמריקאי שוקל להגביל את נסיעותיהם של עובדי חברת הבינה המלאכותית הסינית DeepSeek למדינות זרות, במטרה למנוע זליגת טכנולוגיות רגישות.
האם ארה"ב תאסור על עובדי DeepSeek לנסוע למדינות זרות?

חששות ביטחוניים מובילים להגבלות

הממשל האמריקאי הביע לאחרונה דאגה עמוקה מהתקדמותה המהירה של חברת הבינה המלאכותית הסינית DeepSeek. בישיבות סגורות של המועצה לביטחון לאומי, עלו חששות ספציפיים סביב מודל ה-AI המכונה R1 שפיתחה החברה, אשר מוצע במחיר נמוך משמעותית ממתחריו המערביים.

מקורות בפנטגון וב-CIA מדגישים כי המודל עלול לשמש את הממשלה הסינית למטרות מגוונות, החל ממעקב אחר אוכלוסייה, דרך מבצעי השפעה במדיה חברתית, ועד לפיתוח יכולות סייבר מתקדמות. במכתב רשמי שהגיע לממשל, הזהירה OpenAI מפני הסיכון הביטחוני הפוטנציאלי שמציב המודל, והמליצה על סדרת צעדים למניעת זליגת טכנולוגיות רגישות.

הגבלות על נסיעות עובדים

אחד הצעדים המשמעותיים שנשקלים כעת בממשל האמריקאי הוא הטלת הגבלות משמעותיות על נסיעותיהם של עובדי DeepSeek למדינות זרות מסוימות. על פי טיוטת המסמך שהוגשה למחלקת המסחר האמריקאית, ההגבלות יחולו בעיקר על מהנדסים בכירים ומדענים המעורבים בפיתוח אלגוריתמים ליבתיים של החברה.

החשש המרכזי שמניע יוזמה זו הוא שעובדים בעלי גישה לקוד ולארכיטקטורה של מודלי DeepSeek עשויים להעביר ידע וטכנולוגיה רגישים לגורמים זרים, בין אם במתכוון או בשוגג. כפי שהבהיר גורם רשמי במחלקת הביטחון: "נסיעות עסקיות למדינות מסוימות מהוות סיכון ממשי לזליגת טכנולוגיה שעלולה להשפיע לרעה על הביטחון הלאומי של ארה"ב ובעלות בריתה."

תגובות מהתעשייה

ההצעה לצעדים מגבילים אלו זוכה לתגובות מעורבות בקרב התעשייה והמומחים. מומחי ביטחון סייבר ויועצים לביטחון לאומי תומכים בהגבלות, בהדגישם את חשיבות השמירה על יתרון טכנולוגי וביטחוני אמריקאי בתחום הבינה המלאכותית.

"יש לנו תקדימים היסטוריים לכך שמגבלות על העברת ידע סייעו לשמר יתרון טכנולוגי משמעותי," אמר פרופ' ג'ונתן מרטין, מומחה לביטחון סייבר מאוניברסיטת סטנפורד.

מנגד, מנהלים בכירים בתעשיית הטכנולוגיה והבינה המלאכותית הביעו חשש שהגבלות מרחיקות לכת עלולות לפגוע בשיתוף פעולה בינלאומי חיוני במחקר ופיתוח, ולהוביל לתגובה נגדית מצד סין שתפגע בחברות אמריקאיות הפועלות בשוק הסיני.

"הגבלות גורפות על תנועת מומחים עלולות להשפיע לרעה על חדשנות ושיתוף פעולה מדעי, שני גורמים חיוניים להתקדמות בתחום," הזהירה ד"ר סוזן וונג, מנכ"לית האיגוד האמריקאי לבינה מלאכותית.

השלכות על תעשיית ה-AI הגלובלית

אם אכן יוטלו הגבלות משמעותיות על נסיעות עובדי DeepSeek, ההשלכות על תעשיית ה-AI הגלובלית עשויות להיות נרחבות. מומחים צופים כי צעד כזה עלול להוביל להאטה משמעותית בשיתוף פעולה בינלאומי, לפגוע בכנסים אקדמיים ובפרויקטים משותפים, ולהעמיק את הפערים בין מזרח למערב בתחום הטכנולוגי.

יתרה מכך, אנליסטים מהמכון למדיניות טכנולוגית מזהירים שהגבלות אלו עלולות להאיץ את תהליך ה"התפצלות" של האינטרנט והטכנולוגיה הגלובלית לשני מחנות נפרדים – אמריקאי וסיני – מה שיפגע בהתקדמות ובסטנדרטיזציה של טכנולוגיות בינה מלאכותית ברחבי העולם.

"אנו עלולים לראות את היווצרותם של 'איים טכנולוגיים' שאינם מתקשרים זה עם זה, מה שיגביר את המתיחות הגיאופוליטית ויפגע בחדשנות הגלובלית," ציין ד"ר מייקל האריס, מנהל המרכז לחקר בינה מלאכותית ובטיחות.

סיכום: איזון בין ביטחון לשיתוף פעולה

הדיון המתפתח סביב הגבלת נסיעות עובדי DeepSeek משקף את המתח המורכב בין הצורך להגן על ביטחון לאומי ונכסים אסטרטגיים לבין הרצון לקדם שיתוף פעולה מדעי וטכנולוגי בזירה הבינלאומית.

הממשל האמריקאי ניצב בפני החלטה רגישה שתדרוש איזון עדין בין אינטרסים מתחרים. מצד אחד, הגנה על טכנולוגיות רגישות ומניעת זליגתן לגורמים עוינים; מצד שני, שמירה על מעמדה של ארה"ב כמובילה בחדשנות פתוחה וגלובלית.

בשבועות הקרובים, צפויים דיונים נוספים בין נציגי התעשייה, גורמי ביטחון ומומחי מדיניות, במטרה לגבש מתווה שיאפשר את האיזון המיטבי בין השניים. בינתיים, חברות הטכנולוגיה האמריקאיות והסיניות ממשיכות לעקוב בדריכות אחר התפתחויות אלו, בידיעה שההחלטות שיתקבלו עשויות לעצב מחדש את עתיד תעשיית הבינה המלאכותית העולמית.

עיקרי הכתבה

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: