איך מונעים את ההתפתחות וההתקדמות של מחלת הסוכרת המלווה בהשמנה?
תפסנו את ד”ר נסטור ליפובצקי, בעל תואר ראשון במדעי התזונה מהאוניברסיטה העברית, תואר שני ושלישי במדעי הרפואה מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. ממחברי ההמלצות התזונתיות וחבר באיגוד הקריולוגי בישראל. ד”ר נסטור עוסק בסוכרת והשמנת יתר מעל ל-25 שנים. שאלנו אותו מספר שאלות חשובות:
האם ניתן לרפא את מחלת הסוכרת?
“כדי לענות על השאלה, יש לחלק את אוכלוסיית הסכרתיים לחולי טרום סוכרת ולחולי סכרת. חולי טרום סוכרת הם אלה שרמת הגלוקוז בדמם מעל הנורמה, אך עדיין לא גבוהה מספיק כדי להגדירם כסכרתיים. חשוב לדעת שמחצית מהטרום סכרתיים יהפכו לסכרתיים במהלך 10 השנים מאז שנמצאו אצלם הערכים הטרום סכרתיים לראשונה.
“ניתן להגיד בוודאות שטרום סכרתיים שיקבלו את ההדרכה והטיפול הנכון, יכולים להיפטר מהסיכון להפוך לסכרתיים, זאת ידוע לנו על פי מחקרים עם מעקב של 10 שנים. לגבי חולי סכרת, ישנם כאלה שלא מקבלים טיפול תרופתי וכאלה המטופלים בתרופות שונות בצורה פומית (כדורים) או באינסולין”.
“דווקא לחולי סכרת המלווה בהשמנת יתר יש סיכוי טוב יותר להתמודד עם המחלה ולשנות את דרכה מבלי להגיע לתופעות הקשות של המחלה. זאת, על ידי שינוי בתפיסת החיים בכל מה שכרוך בכך, תרבות תזונה, תרבות פנאי, ובכך לדחות כמה שניתן את התקדמות המחלה והתקדמות מגוון הטיפולים התרופתיים שיקבלו.
לקבלת יעוץ אישי מד”ר נסטור התקשרו למספר 0777298871
“חולה סוכרת מסוג 2 הסובל מהשמנת יתר, שלא מטופל נכון מבחינת שינוי אורח חיים, יכול להגיע לטיפול תרופתי מירבי מבלי שרמת הגלוקוז מאוזנת, ומכאן להתחיל טיפול בהורמון האינסולין. מכיוון שההשמנה מפריעה לפעילת האינוסלין הוא ממשיך להיות לא מאוזן, והמהלך ההגיוני הוא שהחולה יקבל עוד אינוסלין כדי לאזן את רמת הגלוקוז – אך כהורמון בונה (אנאבולי) גורם האינסולין לעוד אגירת תאי שומן בגוף ולעוד השמנת יתר, מה שמחריף עוד יותר את מצבו. לכן נוצר מעגל קסמים שניתן לשבור על ידי שינוי באורח חיים והורדת השומן במיוחד מהאיזור הבטני”.
לקבלת יעוץ מומחה בנוגע לטיפול תזונתי במחלת הסוכרת היכנסו לכאן והשאירו פרטים>>
האם ניתן לדייק בטיפול שחולה כזה צריך לקבל ובכך לשפר את סיכויי ההצלחה שלו?
“לאחר שנים של טיפול בחולי סכרת עם השמנת יתר, הבנתי שביכולתי לשפר בצורה דרסטית את אחוזי ההצלחה באמצעות דיוק במאזן הקלורי שהמטופל מקבל.
“מדובר למעשה במחלה שמאוד קשורה לכמות האנרגיה שנכנסת ויוצאת מהגוף. לכן, על ידי מדידת חילוף החומרים (האנרגיה שהגוף מוציא עבור פעולות בלתי רצוניות כמו נשימה, שמירה על חום הגוף וכו’) וההוצאה האנרגטית בתנועה האישית של המטופל (כל תנועה שמבוצעת במשך היום), ניתן לדייק בהכנסה האנרגטית שתעזור לחולה להוריד את השומן המיותר ולשפר את איזון רמת הגלוקוז.
“בנוסף, יש לעקוב אחרי הירידה במשקל כך שנוודא שהירידה הינה משומן ולא משריר. נרצה שחולה כזה לא יאבד שריר תוך כדי הירידה במשקל אלא נטו שומן, מה שיתרום לאיזון רמת הגלוקוז. מדידות אלו מתבצעות עם ציוד ברמת דיוק מירבית. התזונה צריכה גם להיות מכוונת ערכית לשיפור האיזון בגלוקוז. למשל, הוכח שתזונה ים תיכונית משפרת בצורה משמעותית את איזון הגלוקוז לאומת תזונה דלת שומן, המקובלת עד היום אצל רוב הסכרתיים. זה ניתן לעשייה. אני רואה יום יום מטופלים שמצליחים לשנות את דרכם, להוריד את השומן המיותר ולשפר את מהלך המחלה”.