בשנים האחרונות כמות הריטלין הנצרכת בישראל עולה בצורה מדאיגה – נכון לשנת 2017, כמעט מיליון (!) מרשמים הונפקו, מדובר בכמות גדולה פי שתיים לעומת שנת 2013 בקרב מבוגרים (גיל 35 ומעלה).
תופעות הלוואי של התרופה הן ירידה בתיאבון, כאבי ראש, נדודי שינה, אי־שקט, רעד ועצבנות. כמו כן, יש הטוענים כי נטילת תרופות ממריצות כגון ריטלין עלולה להוביל להתמכרות. אך האם זו באמת הדרך הטובה ביותר לשפר קשב וריכוז?
מסתבר שיש דרך חדשנית יותר לשיפור הקשב, הריכוז והזיכרון שאינה כוללת הכנסת כימיקלים עם תופעות לוואי לגוף – באמצעות תוכנות מחשב שפותחו על ידי מדענים מרחבי העולם, ניתן לאמן את המוח וכך לשפר את מהירות עיבוד המידע, לחדד את הקשב והזיכרון – ואפילו נמצאו תוצאות של ביטחון העצמי גבוה יותר, נהיגה בטוחה יותר, ומצב רוח משופר. מאות מחקרים נעשו בתחום האימון הקוגניטיבי, ונמצא שההשפעה של האימון נשמרת גם מספר חודשים (ולפעמים שנים) אחרי.
איך זה עובד?
האימון הקוגניטיבי מבוסס על רעיון הנוירופלסטיות (גמישות מוחית), בניגוד למה שחשבו פעם – שהמוח מפסיק להתפתח ולהצמיח תאים חדשים מגיל מסוים – מסתבר שהמוח הוא גמיש וניתן לעצב, לפתח ולחזק אותו בכל גיל. דמיינו למשל מסלול עצבי בין שני תאים אסוציאטיביים במוח. מידע עובר ביניהם בכל פעם שאנחנו “שולפים” מילה מסוימת, אבל מה יקרה אם המסלול הזה ייפגע? זו יכולה להיות דעיכה שמתרחשת באופן טבעי עם הגיל, או פגיעה כתוצאה מחשיפת הגוף לגורמים חיצוניים שיכולים לגרום לפגיעות הללו. כעת המסלול העצבי הזה לא פעיל, ויהיה לנו קושי לשלוף את אותה מילה. אחד הדברים שהאימון הקוגניטיבי עושה, הוא יצירת קשרים עצביים חדשים בין התאים במוח (נוירונים) וכך גם אם מסלול מסוים נפגע – יהיו מסלולים עקיפים שיחפו עליו. ככל שרשת הקשרים הזו מורכבת ומפותחת יותר – כך היכולות הקוגניטיביות שלנו מפותחות וחזקות יותר.
למי זה מתאים?
מהבית או במכון
בשנת 2008 הוקם מכון “בריין טריין”, שמרכז תחת קורת גג אחת את התוכנות הכי מתקדמות לאימון קוגניטיבי. למכון סניפים רבים ברחבי הארץ וניתן להגיע ולהתאמן בהם בליווי צמוד של המדריכים. אפשרות נוספת היא לרכוש מנוי לתוכנה ולהתאמן מהמחשב בבית או במשרד.